Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich myšlienok je Sully Prudhomme.

Šťastie sa odlišuje od pôžitku svojou podmienkou: schopnosťou trvať, byť stálym. Vytvára atmosféru; kým pôžitok je len zábleskom, výbuchom radosti.

Vlastníctvo sa dostatočne nerozlišuje od užívania. Keby bol človek založený tak, aby súčasne s nadobudnutím majetku dosiahol vždy aj radosť, že o ňom môže voľne rozhodovať, potom by bolo vlastníctvo šťastím. Ale úmerne s tým, ako narastá naše bohatstvo, vzďaľuje sa horizont našich túžob. Túžime, pravda, len po bohatstve, v aké môžeme dúfať, ale čím viac ho budeme mať, tým viac budeme po ňom túžiť, a takto sa bude až donekonečna rozširovať úzky kruh našich prvotných ambícií.

Láska je veľkým prameňom šťastia, ale pretože veci tohto sveta pominú a tým, že pomíňajú a nás zasahujú, nútia nás hľadať šťastie vo zväzku s vecami večnými. Tie ale nie sú všetky každému na dosah; tak ako krása a pravda. Podmienkou šťastia je dobro, ktoré je večné, a boh chcel, aby sa ho dostalo každému.

Nepatrí nám minulosť, ani budúcnosť. Významne však vplývajú na súčasný stav našej citlivosti spomienkou a ľútosťou, nádejou a obavou. Aj šťastie je len návratom a predstihom.

Zdá sa, že potreby každej bytosti sú prispôsobené jej inteligencii. Nebol by na tom teda lepšie nahý človek obdarený duchom ako hoviadko so svojím pudom, keby jeho duši vládol len rozum? Lenže on dostal ešte niečo navyše . Srdce. Aby cítil bolesť a radosť, a najmä aby mohol milovať. Ale srdce ho neurobilo šťastnejším. Po nesmiernej námahe dosiahol blahobyt a prekvapilo ho, že to nie je šťastie. Pustil sa teda do hľadania, skúma vesmír a udiera sa do čela. Nepomyslí na to, že len zo srdca vyvierajú všetky túžby, ktoré chce uspokojiť duchom, a ten nie je taký nekonečný vo svojich schopnostiach ako srdce vo svojich želaniach. Človek rovnako pohotovo zabúda, ako nadšene túži. Keď už dosiahol cieľ svojich hľadaní, pociťuje len radosť, teda zlomok šťastia, a dôvod je jednoduchý: jeho objav mu spočiatku spôsobil zbytočné potešenie, na ktoré si rýchlo zvykol. Odteraz nie je šťastnejší, že mu pribudol majetok, ale bol by nešťastný, keby ho stratil. Poteší nás azda každý deň vedomie, že máme dve ruky? Nikto na to ani len nepomyslí a ničíme sa všetkými údmi. Naproti tomu, mali by sme radosť, keby sme zistili, že nám pribudla tretia ruka? Lenže od tejto chvíle by bol nešťastný ten, kto by mal iba dve. Väčšina objavov takto zvýši nekonečný počet možných strát, pričom sa neznásobí počet skutočných radostí. Boháč si myslí, že by mohol veľa stratiť, bedár zasa, že by mohol veľa získať. Prvý si robí starosti s tým, čo má, druhý s tým, čo mu chýba, a ani jeden nie je spokojný. Zostáva ešte stredná cesta, ale tá je pre mnohých ľudí neznesiteľnejšia ako bieda, lebo každá krajnosť sa zvýrazňuje tým, že lichotí pýche.

Ponúknite niektorým hráčom, že im vrátite štvrtinu toho, čo prehrali, radšej hodia posledný halier do vody, než by na to pristali. Povedal som už, že v každej krajnosti je trpká rozkoš, ktorej nás priemernosť zbavuje. Akoby sme šťastene pohodili zvyšok, čo nám zostal, aby sme jej nedožičili radosť zmocniť sa nás celkom.

Listy z onoho sveta

02.12.2010

LIST LUCIA ANNAEA SENECU JUNIORA Z ONOHO SVETA JÚLIUSOVI NA TOMTO SVETE, V KTOROM BUDE REĆ AJ O JONATÁNKACH Milý Július, s nadšením som prijal správu od Ciceróna, že nás tu na Onom svete niekto udal a máš našu adresu. Prv či neskôr sa smrteľníci museli dozvedieť, kde vlastne sme, a je dobré, že si sa to dozvedel práve Ty, rodák od rieky Danibius. Európa je časť Vášho [...]

Nedajú si to vziať

01.12.2010

Nedajú si to vziať Raz večer sme s Lasicom hrali divadlo. Kým sme sa pred predstavením vzadu obliekali, spredu k pokladnici pristúpili dve ženičky z vidieka a pýtali si lístky na Lasicu a Satinského, lebo že nás poznajú, boli s nami spolu vo väzení v Dučanoch a májú nás radi. Pokladníčka im predala z rezervy posledné lístky a zdvihla domáci telefón: „Kedy ste boli [...]

Citáty a porekadlá

30.11.2010

„Vlády, které potlačují svobodu slova, neboť zjevované pravdy jsou pro ně nepohodlné, jednají jako děti, které zavírají oči, aby nebyly viděny.“ L.Börne „Kto nic nezakousil, málo ví, ale kdo mnoho cestoval, oplývá chytrostí.“ Starý zákon „Moudrý člověk může jít do každé země, neboť vlastí dobré duše je celý svět.“ [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 174
Celková čítanosť: 457855x
Priemerná čítanosť článkov: 2631x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy