Založ si blog

Milé papagáje!

Milé papagáje!

Reč bude o peniazoch.
Dvere na klietkych Stalinových papagájov sú už niekoľko rokov otvorené dokorán. Klietky sú dverami obrátené ku kapitalistickej západnej džungli. Z klietok sa vyhrnuli – hneď ako zacítili závan slobody – dravce. Veksláci, mafiáni, tvory, ktoré mali v džungli príbuzných. Desaťročia sa museli tváriť, že sú oddané. Stalinove papagájčatá. Podaktorí vyrástli v solídne urastené papagáje, v nezničiteľnú sortu s dlhým životom. V džungli zhodili masky a obsadili chodníčky k prameňom. Striehnu pri chodníčkoch za mesačných nocí a vedia, že tými chodníčkami k prameňom chodí všetka lesná zver. Sú to chodníčky k prameňom ziskov. Slušné, podnikavé sojky, srnky, antolopy, zajace, líšky sa nevedia dostať k prameňu zisku. Chodníčky k prameňom obsadili leopardy, šakaly, kojoty, vlky, gepardy, kobry – ktoré doteraz vyzerali ako Stalinove papagáje, ale teraz zhodili masky a striehnu pri chodníčkoch v džungli na menšie slušné zvery.
Mnohé slušné zvery sa vrátili so škrabancami rýchlo späť do klietky a rašej si užívajú štátom poskytovanú stojatú vodu v erárnych miskách, stačí im vtáčí zob pripravený štátnym rozpočtom a ďalej sa radšej tvária ako papagáje. Už nemusia byť Stalinove papagáje – je sloboda. Dvere na klietke sú otvorené… Ale maska papagája je aj teraz veľmi výhodná. Kráľ všetkých zvierat, lev ktorý pomáhal dvere na klietke otvoriť, zostal milostivo v klietke a z džungle vonku by rád zaviedol prameň rovno do klietky. Lenže v džungli vonku vládnu zákony džungle a džunglu nový kráľ „papagájov“ nezaujíma.
Reč je o peniazoch. Slušná zver by rada zbohatla tiež, ako tamtí dravci vonku, ale začudovaná sleduje, že hoci sú dvere na klietke otvorené – mnohé Stalinove papagáje ani nemuseli von do džungle a majú peňazí dosť. Vydávajú noviny, sedia v parlamente, hovoria o živote v džungli údesné veci – verne slúžia dravcovi levovi, kráľovi zvierat, pretože on im dáva do misky vodu a do válovčeka zrno… On vybavuje, aby aj v klietke so symbolicky otvorenými dverami bolo pri miskách s vtáčím zobom dobre, aby sa nemuselo chodiť ku prameňom ziskov do studenej nebezpečnej nočnej džungle.
Vráťme sa z reči bájok do skutočnosti.
Milé Stalinovo papagáje! Nepodliehajte panike. To, čo každý deň prežívate, je v prírode normálne. Tak ako z vás Stalin (vlastným menom Džugašvili) urobil pomocou korbáča a pištole papgájov, tak z vás znovu Matka Príroda (aj keby ste nechceli) urobí späť to, čím boli vaši predkovia: roľníkov, ferárov, rybárov, učiteľov, pekárov, kráľov, manželky, feministky, kurvy, doktorov a vojakov. Samozrejme, že to nejakú tú generáciu potrvá. Dravce pri chodníčku k zisku si musia uvedomiť, načo sú im dobré srnky, líšky, zajace, lev sa preberie zo sna a vráti sa medzi šelmy kunovité, všetko, čo v klietke vzniklo pod korbáčom a pred pištoľou, sa opäť vo vlhkej divukrásnej životaschopnej kapitalistickej džungli vráti do normálnej prírody.
Nesmiem zabudnúť doložiť, že bez revolúcie.
Reč bola o peniazoch. Amen
Július Satinský
————————————————————–

Listy z onoho sveta

02.12.2010

LIST LUCIA ANNAEA SENECU JUNIORA Z ONOHO SVETA JÚLIUSOVI NA TOMTO SVETE, V KTOROM BUDE REĆ AJ O JONATÁNKACH Milý Július, s nadšením som prijal správu od Ciceróna, že nás tu na Onom svete niekto udal a máš našu adresu. Prv či neskôr sa smrteľníci museli dozvedieť, kde vlastne sme, a je dobré, že si sa to dozvedel práve Ty, rodák od rieky Danibius. Európa je časť Vášho [...]

Nedajú si to vziať

01.12.2010

Nedajú si to vziať Raz večer sme s Lasicom hrali divadlo. Kým sme sa pred predstavením vzadu obliekali, spredu k pokladnici pristúpili dve ženičky z vidieka a pýtali si lístky na Lasicu a Satinského, lebo že nás poznajú, boli s nami spolu vo väzení v Dučanoch a májú nás radi. Pokladníčka im predala z rezervy posledné lístky a zdvihla domáci telefón: „Kedy ste boli [...]

Citáty a porekadlá

30.11.2010

„Vlády, které potlačují svobodu slova, neboť zjevované pravdy jsou pro ně nepohodlné, jednají jako děti, které zavírají oči, aby nebyly viděny.“ L.Börne „Kto nic nezakousil, málo ví, ale kdo mnoho cestoval, oplývá chytrostí.“ Starý zákon „Moudrý člověk může jít do každé země, neboť vlastí dobré duše je celý svět.“ [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 174
Celková čítanosť: 457754x
Priemerná čítanosť článkov: 2631x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy