Milé papagáje!

23. septembra 2010, peternagy, Nezaradené

Milé papagáje!

Reč bude o peniazoch.
Dvere na klietkych Stalinových papagájov sú už niekoľko rokov otvorené dokorán. Klietky sú dverami obrátené ku kapitalistickej západnej džungli. Z klietok sa vyhrnuli – hneď ako zacítili závan slobody – dravce. Veksláci, mafiáni, tvory, ktoré mali v džungli príbuzných. Desaťročia sa museli tváriť, že sú oddané. Stalinove papagájčatá. Podaktorí vyrástli v solídne urastené papagáje, v nezničiteľnú sortu s dlhým životom. V džungli zhodili masky a obsadili chodníčky k prameňom. Striehnu pri chodníčkoch za mesačných nocí a vedia, že tými chodníčkami k prameňom chodí všetka lesná zver. Sú to chodníčky k prameňom ziskov. Slušné, podnikavé sojky, srnky, antolopy, zajace, líšky sa nevedia dostať k prameňu zisku. Chodníčky k prameňom obsadili leopardy, šakaly, kojoty, vlky, gepardy, kobry – ktoré doteraz vyzerali ako Stalinove papagáje, ale teraz zhodili masky a striehnu pri chodníčkoch v džungli na menšie slušné zvery.
Mnohé slušné zvery sa vrátili so škrabancami rýchlo späť do klietky a rašej si užívajú štátom poskytovanú stojatú vodu v erárnych miskách, stačí im vtáčí zob pripravený štátnym rozpočtom a ďalej sa radšej tvária ako papagáje. Už nemusia byť Stalinove papagáje – je sloboda. Dvere na klietke sú otvorené… Ale maska papagája je aj teraz veľmi výhodná. Kráľ všetkých zvierat, lev ktorý pomáhal dvere na klietke otvoriť, zostal milostivo v klietke a z džungle vonku by rád zaviedol prameň rovno do klietky. Lenže v džungli vonku vládnu zákony džungle a džunglu nový kráľ „papagájov“ nezaujíma.
Reč je o peniazoch. Slušná zver by rada zbohatla tiež, ako tamtí dravci vonku, ale začudovaná sleduje, že hoci sú dvere na klietke otvorené – mnohé Stalinove papagáje ani nemuseli von do džungle a majú peňazí dosť. Vydávajú noviny, sedia v parlamente, hovoria o živote v džungli údesné veci – verne slúžia dravcovi levovi, kráľovi zvierat, pretože on im dáva do misky vodu a do válovčeka zrno… On vybavuje, aby aj v klietke so symbolicky otvorenými dverami bolo pri miskách s vtáčím zobom dobre, aby sa nemuselo chodiť ku prameňom ziskov do studenej nebezpečnej nočnej džungle.
Vráťme sa z reči bájok do skutočnosti.
Milé Stalinovo papagáje! Nepodliehajte panike. To, čo každý deň prežívate, je v prírode normálne. Tak ako z vás Stalin (vlastným menom Džugašvili) urobil pomocou korbáča a pištole papgájov, tak z vás znovu Matka Príroda (aj keby ste nechceli) urobí späť to, čím boli vaši predkovia: roľníkov, ferárov, rybárov, učiteľov, pekárov, kráľov, manželky, feministky, kurvy, doktorov a vojakov. Samozrejme, že to nejakú tú generáciu potrvá. Dravce pri chodníčku k zisku si musia uvedomiť, načo sú im dobré srnky, líšky, zajace, lev sa preberie zo sna a vráti sa medzi šelmy kunovité, všetko, čo v klietke vzniklo pod korbáčom a pred pištoľou, sa opäť vo vlhkej divukrásnej životaschopnej kapitalistickej džungli vráti do normálnej prírody.
Nesmiem zabudnúť doložiť, že bez revolúcie.
Reč bola o peniazoch. Amen
Július Satinský
————————————————————–