Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich myšlienok je Sully Prudhome.

Najčastejšie si pýtame radu vtedy, keď sme sa sami rozhodli, buď z pätolizačstva, domýšľavosti alebo v nádeji, že nám niekto schváli naše rozhodnutie.

Keby si všetci známi vymieňali medzi sebou vaše listy, neboli by ste vo svojej koži.

Povieme si: „Keby som tak ochorel, čo by sa potom stalo s mojou prácou?“ Ale choroba nás odvráti od všetkého, zbaví nás ctižiadosti, a nakoniec sa tomuto vyslobodeniu sami potešíme.

Tajomstvo páčiť sa spočíva v tom, že nijaké tajomstvo nemáme.

Ostatným sa zapáčime len vtedy, ak ich vyzdvihneme na svoj úkor.

Ak sa chceme zapáčiť pre svoje schopnosti, musíme zbaviť žiarlivosť nádeje skôr, ako by stačila narásť, treba sa nám narodiť „mimo konkurencie“.

Podozieranie je už trestom.

Podozierať znamená súdiť vo vlastnom záujme.

Dobré srdce nás neupodozrieva, bojí sa o nás.

Podozrenie treba odohnať už preto, že samo osebe nemôže byť dobré.

Čo je nesmelosť? Vrodený strach pred súdom, ktorý vždy neznamená, že by sme sa báli rozsudku.

Spoločnosť je taká násilnícka, že sme naozaj v práve, keď sa pred ňou bránime.

V spoločnosti má výhodu ten, kto reaguje s nadšením, ospravedlňuje to odvahu a zakrýva porážky. Vážnosť sa vždy spája so zodpovednosťou a ľahko nás zosmiešni.

Pravidlo, ako si zachovať nezávislosť voči sebe: Privyknúť na všetko, ale neosvojiť si nijaký zvyk.

Pravidlo, ako si zachovať nezávislosť voči ostatným: byť úprimný, taktný a mať presné vedomie vlastnej hodnoty.

Niet slobody bez rozhodnosti. Potvrdí sa to aj pri tých najbezvýznamnejších veciach. Kto nevie nikoho nahnevať, je otrokom všetkých. V Paríži musí mať človek pevný charakter nielen na to, aby si vybojoval čas, ale aj na to, aby ho dobre využil.

Zdvorilosť by bola skvelá vlastnosť, keby nevyberala od práce toľké dane za záhaľku.

Zdvorilosť je pre dobrotu tým, čím je kult pre cirkev.

Zdvorilosť je výmena mincí, razených sebaláskou na obraze srdca.

Prečo nepovežujeme ohováranie za nezdvorilosť? Je neslušnosťou voči neprítomným, o ktorých sa hovorí. Na to sa zvykne povedať, že zdvorilosť sa vyžaduje len medzi prítomnými osobami. Táto poznámka dobre vystihuje povahu a morálnu stránku zdvorilosti.

Zdvorilosťou je aj zdržanlivosť, ktorá vystrieda priazeň; táto zdržanlivosť je zištná, egoistická.

Nemaskovaná ľudská škaredosť ospravedlňuje pokrytectco. Všimnime si, že vždy sa hráme na niekoho, kto je aspoň trošku iný ako my. Núti nás k tomu zdvorilosť, rovnako ako nás cudnosť nabáda, aby sme sa zahaľovali. V tomto zmysle zdvorilosťou zakrývame naše morálne nedostatky a pokrytectvom naše poklesky.

Zdvorilosť spočíva v predstieraní toho, čo by malo byť v skutočnosti; a tak prirodzene zdvorilá osoba je vskutku dobrá do takej miery, ako to predstiera. Podstúpime viac obetí kvôli zdvorilosti než kvôli cnosti, lebo ľahšie obetujeme márnivosti ako svedomiu.

Pozvali ma na večeru, dlhujem jednu návštevu, otravuje ma to. Zdvorilosť i vďačnosť ma nútia, aby som ta šiel. Namiesto toho, aby som niečo robil z vďačnosti, robím to zo zdvorilosti. Prečo si nedám námahu, aby som bol vďačný, keď ju vynaložím na to, aby som bol zdvorilý? Takto, hoci by som mohol slobodne konať správne, radšej sa nútim ku klamstvu.

Listy z onoho sveta

02.12.2010

LIST LUCIA ANNAEA SENECU JUNIORA Z ONOHO SVETA JÚLIUSOVI NA TOMTO SVETE, V KTOROM BUDE REĆ AJ O JONATÁNKACH Milý Július, s nadšením som prijal správu od Ciceróna, že nás tu na Onom svete niekto udal a máš našu adresu. Prv či neskôr sa smrteľníci museli dozvedieť, kde vlastne sme, a je dobré, že si sa to dozvedel práve Ty, rodák od rieky Danibius. Európa je časť Vášho [...]

Nedajú si to vziať

01.12.2010

Nedajú si to vziať Raz večer sme s Lasicom hrali divadlo. Kým sme sa pred predstavením vzadu obliekali, spredu k pokladnici pristúpili dve ženičky z vidieka a pýtali si lístky na Lasicu a Satinského, lebo že nás poznajú, boli s nami spolu vo väzení v Dučanoch a májú nás radi. Pokladníčka im predala z rezervy posledné lístky a zdvihla domáci telefón: „Kedy ste boli [...]

Citáty a porekadlá

30.11.2010

„Vlády, které potlačují svobodu slova, neboť zjevované pravdy jsou pro ně nepohodlné, jednají jako děti, které zavírají oči, aby nebyly viděny.“ L.Börne „Kto nic nezakousil, málo ví, ale kdo mnoho cestoval, oplývá chytrostí.“ Starý zákon „Moudrý člověk může jít do každé země, neboť vlastí dobré duše je celý svět.“ [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 174
Celková čítanosť: 458234x
Priemerná čítanosť článkov: 2634x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy