Založ si blog

Raz príde deň…

Raz príde deň…

Prezradím vám, podľa čoho zbadáte celkom bezpečne, že už sme v Európe. Bude to v ten deň, keď už nikde okolo seba nebudete vidieť nápis Z technických príčin zatvorené. Na túto fintu totiž už v Európe dávno prišli. Vedia, že stačí, aby sa zo dvaja zákazníci prehnali a našli zatvorený obchod, ktorý má byť podľa otváracích hodín otvorený, a už tam nikdy nepáchnu. A nielen oni, aj mnohí iní, ktorým to tí dvaja povedia.
U nás je to ešte stále jedna z mohých fínt, ktoré nevyzerajú na vymretie. Všade inde vo svete – veď som tam bol! – nájdete to isté nožiarstvo na tom istom mieste, ako keď ste ho navštívili pred rokmi, otvorené v ten istý čas a s tými istými nožmi a nožnicami plus nejakými novinkami, na tom istom pulte, s tým istým predavačom. Keď náhodou predavač medzitým umrel, tak sa jeho zástupca aspoň naňho podobá. U nás si spomeniete polhodinu po odchode z krámu, že ste si zabudli kúpiť nožnice na nechty, utekáte späť – ale už je tam Z technických príčin… Možno je za sklom ešte nejaký pohyb, personál tam ešte je, ale zákazník sa dnu nedostane, aj keby hneď nahlas plakal. Poviete si, že som zlý človek, špehúň, žalobaba, ale prezradím na seba len toľko, že v poslednom čase sa špecializujem na obchody s tým nevysloviteľne drzým nápisom. Z technických príčin tu teraz nemôžem zachádzať do podrobností, ale pamätám sa, že som raz sledoval paniu na dedinskej pošte, ktorá vyvesila ceduľku Z technickývh príčin… Prešla pomalým krokom s nákupnou taškou oproti do mäsiarstva a stala si tam do radu. Postavil som sa za ňu do radu, pozdravili sme sa, ona kúpila, ja som kúpil a vrátili sme sa na poštu. Odomkla, odstránila ceduľku Z technických… zaniesla si mäso kdesi dozadu, umyla si ruky, učesala sa a potom ma obslúžila. Celé to trvalo dvadsať minút. Ale uvedomte si, že v šestine sveta bolo možné mať z technických príčin zatvorený podnik, poštu, divadlo aj týždne, mesiace… Človeka, ktorý vyvesil ceduľku, nestíhal ani zákazník (vedel, že by to nemalo žiadnu cenu), ani štát (ten dobrotivý otecko všetkých brigád socialistickej práce kašlal na každého a na všetkých. Štát mal iné starosti: boj za mier, súbor opatrení… jedným slovom, štát nevedel, kde mu hlava stojí).
Štáty sa rozpadávajú, ale zákazník je večný. A zákazník zbavený komunistických pút ide do útoku. Vpred, priatelia zákazníci! Posledná borba vzplála, dajme sa na obchod! Lenže zamestnanci štátnych obchodov, úradov, dielní si veselo v pracovnom čase vyvesujú ceduľku Z technických príčin… Keďže nie sme mechom udretí a máme na to, aby sme sa do Európy nekýblovali za každú cenu, dajme na vedomie zamestnancom štátneho tezortu, že tú fintu poznáme, že sme ju prekukli a že toho máme dosť.
Občas sa cítim ako národný buditeľ kapitalizmu. Som príslušníkom národa, ktorý buditeľov potrebuje ako soľ. Pamätám sa, ako som sa vysmieval Rusom, keď sme ešte chytali sovietsky televízny kanál. Skoro ráno vysielali kreslené inštruktáže: ako sa umývajú zuby, ako treba používať mydlo… Škeril som sa povýšenecky ako pravý Európan a mal som pocit, že u nás už nemáme čo vysvetľovať,
Ha-ha-ha
Kým ktokoľvek beztrestne používa ceduľku Z technických príčin… nemôže byť u nás o európanstve reč. Na také finty nám už civilizácia nenaletí.
Keď príde ten deň a všetky obchody široko-ďaleko budú otvorené, keď na žiadnej bankovej či poštovej priehradke nebude ceduľka Z technických príčin zatvorené, keď budeme mať – všetci majitelia telefónov – na telefónoch digitálne hodiny s presnou sumou, koľko sme pretelefonovali, jedným slovom, keď prestanú jestvovať technické príčiny ako finta, v ten deň dám za vlastné peniaze vystrojiť nad Dunajom ohňostroj. Nech to stojí, čo to stojí. V ten deň totiž budeme v Európe!
Július Satinský
————————————————————-

Listy z onoho sveta

02.12.2010

LIST LUCIA ANNAEA SENECU JUNIORA Z ONOHO SVETA JÚLIUSOVI NA TOMTO SVETE, V KTOROM BUDE REĆ AJ O JONATÁNKACH Milý Július, s nadšením som prijal správu od Ciceróna, že nás tu na Onom svete niekto udal a máš našu adresu. Prv či neskôr sa smrteľníci museli dozvedieť, kde vlastne sme, a je dobré, že si sa to dozvedel práve Ty, rodák od rieky Danibius. Európa je časť Vášho [...]

Nedajú si to vziať

01.12.2010

Nedajú si to vziať Raz večer sme s Lasicom hrali divadlo. Kým sme sa pred predstavením vzadu obliekali, spredu k pokladnici pristúpili dve ženičky z vidieka a pýtali si lístky na Lasicu a Satinského, lebo že nás poznajú, boli s nami spolu vo väzení v Dučanoch a májú nás radi. Pokladníčka im predala z rezervy posledné lístky a zdvihla domáci telefón: „Kedy ste boli [...]

Citáty a porekadlá

30.11.2010

„Vlády, které potlačují svobodu slova, neboť zjevované pravdy jsou pro ně nepohodlné, jednají jako děti, které zavírají oči, aby nebyly viděny.“ L.Börne „Kto nic nezakousil, málo ví, ale kdo mnoho cestoval, oplývá chytrostí.“ Starý zákon „Moudrý člověk může jít do každé země, neboť vlastí dobré duše je celý svět.“ [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 174
Celková čítanosť: 458233x
Priemerná čítanosť článkov: 2634x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy