Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich citátov a myšlienok je Sully Prudhomme.

Niektorých ľudí by sme radšej videli chorých ako neverných, a tomu hovoríme – milovať.

Láska by bola božská, aj keby z nej nebol iný úžitok ako ten, že dáva cenu najbezvýznamnejšej veci.

Črepy lásky nikto nepozliepa, keď už dosiahla svoju podstatu, môže zaniknúť.

Žiarlivosť je clom lásky. Ustavične sliedi za niečím, s čím by sme sa mali priznať. Ale aký tovar to pašuje a aké hanebné sú jej poplatky! V podstate ich každý prijíma, ale nikto ich neuznáva. Koľko ráz jej ponúkli kľúče aj bez pýtania a ona sa nebránila a vzala si ich.

Ak sa potrebujeme presvedčiť o vernosti, je to znakom žiarlivosti.

V pravej láske je dôvera jediným útočišťom pred žiarlivosťou.

Podstatou srdca je nežnosť. Pre nežnosť je príznačné, že dokáže vytušiť a domyslieť si.

V sporoch lásky má vždy výhodu ten, kto je ľahostajnejší, pretože iba on je schopný rozmýšľať, pravdu má vždy bezcitnejší.

Zväzkom vždy strácame ne nezávislosti, čo získavame v láske; rozchod však nikdy nevráti späť do nezávislosti, o čo nás obral v láske… Preto by sme sa mali viazať s najväčšou opatrnosťou, ale na to prídeme prineskoro.

Dvorenie je obchod, láska je obeť.

Zdá sa, že v láske je nekonečný priestor medzi túžbou a jej naplnením. Akoby šlo len o to, prekročiť posvätný prah a urobiť prvý obrovský krok… Prekvapí nás rýchlosť prístupu. Rozdiel medzi vy a ty, v reči taký ostrý, dostane v cite odrazu jemné odtienky. Z ničoho nič si tykáme a ani sa tomu nečudujeme. Láska tyká, lebo je najvyžším stupienkom, na ktorý dve srdcia vystúpia alebo sa naopak znížia, aby sa spojili a patrili si. Potláča rozdiely v postavení a v zásluhách, dve bytosti stavia na rovnakú úroveň.

Meno ženy, ktorú milujeme, stáva sa hodnotiacim prívlastkom.

Meno milovanej ženy nie je slovo ako ostatné, má vlastnú tvár, život, je nežné a sväté. Môžeme ho vyrieknuť len so sklopenými očami a pošepky, tváriac sa pritom roztržito, lebo sa vyslovuje tak ťažko, akoby nieslo na sebe indiskrétne znamenia našej lásky a zrádzalo ju. Ale i tak sme šťastní, keď ho počujeme, pretože je viac ako zvuk, stáva sa hlasom. Ak ho napíšeme, prepožičiavame mu tvár tej, ktorú milujeme…

Rečník sa uspokojí s rôznorodým auditóriom, básnik si poslucháčov vyberá. Milenec dáva prednosť jedinej bytosti pred všetkými ostatnými a samota bez nej, hoci je nablízku, je prinajmenšom vybojovaná.

Vášeň, ktorej chýba úcta, nepozná ani nežnosť.

Láska je potomstvo, ktoré sa vnucuje.

Bolo by zúfalé, keby sme vyčerpali slovník nežnosti skôr ako nežnosť samu. Čo jej budem hovoriť celé roky? Závidím dieťaťu jeho cituplné džavotanie.

Ženy neprivádza k súcitu rozum, ale utrpenie.

Nežnosť je pre lásku tým, čím je pôvab pre krásu. Nežnosť je pôvabom lásky.

Žena je stelesnením božieho úsmevu.

Keď premýšľame o tom, že byť milovaný znamená mať pri sebe bytosť, ktorá nám chce len to najlepšie a celkom sa nám odovzdáva, uvedomíme si cenu lásky, najmä uprostred čoraz egoistickejšej spoločnosti.

Prvý muž, ktorý sa pokúsil nájsť v manželstve šťastie na celý život, bol určite veľmi trúfalý, alebo veľmi zamilovaný.

Listy z onoho sveta

02.12.2010

LIST LUCIA ANNAEA SENECU JUNIORA Z ONOHO SVETA JÚLIUSOVI NA TOMTO SVETE, V KTOROM BUDE REĆ AJ O JONATÁNKACH Milý Július, s nadšením som prijal správu od Ciceróna, že nás tu na Onom svete niekto udal a máš našu adresu. Prv či neskôr sa smrteľníci museli dozvedieť, kde vlastne sme, a je dobré, že si sa to dozvedel práve Ty, rodák od rieky Danibius. Európa je časť Vášho [...]

Nedajú si to vziať

01.12.2010

Nedajú si to vziať Raz večer sme s Lasicom hrali divadlo. Kým sme sa pred predstavením vzadu obliekali, spredu k pokladnici pristúpili dve ženičky z vidieka a pýtali si lístky na Lasicu a Satinského, lebo že nás poznajú, boli s nami spolu vo väzení v Dučanoch a májú nás radi. Pokladníčka im predala z rezervy posledné lístky a zdvihla domáci telefón: „Kedy ste boli [...]

Citáty a porekadlá

30.11.2010

„Vlády, které potlačují svobodu slova, neboť zjevované pravdy jsou pro ně nepohodlné, jednají jako děti, které zavírají oči, aby nebyly viděny.“ L.Börne „Kto nic nezakousil, málo ví, ale kdo mnoho cestoval, oplývá chytrostí.“ Starý zákon „Moudrý člověk může jít do každé země, neboť vlastí dobré duše je celý svět.“ [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 174
Celková čítanosť: 456246x
Priemerná čítanosť článkov: 2622x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy