Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich myšlienok a citátov je Sully Prudhomme

Aby sme sa opovážili domáhať úplne svojho prirodzeného práva, museli by sme byť dokonalí, a keby ľudia boli dokonalí, ich vzájomné vzťahy by boli také nenútené, že by si ani nespomenuli na svoje práva.

Odvaha, ktorú človek potrebuje, aby si vzal život, by mohla urobiť život znesiteľným, keby ju nezaslepovalo zúfalstvo.

Prostí ľudia si neberú život, nezúfajú si; zem je plná prostriedkov pre prosté duše. Všade sa im naskytuje možnosť šťastia.

Milosrdenstvo sa vykonáve ľahšie ako spravodlivosť.

Dobrý chýr vyjadruje mienku ľudí o človeku a svedomie mienku boha o človeku.

Slabosť stačí, aby sme sa dopustili hanebného skutku.

Slabosť je dobrota, ktorá degeneruje na nespravodlivosť.

Chemik, matematik, obchodník, básnik, každý z nich má svoj predmet štúdia, záujmu a snenia; ním meria hodnotu vecí. Pre každého z nich má svet cenu a raison d´etre, len ak sa zhoduje s ich malou chimérou.

Človek by mal byť nezávislý, aby mohol záslužne konať dobro. Preto je nezávislosť vznešená. Ale nehľadajme nezávislosť, aby sme unikli nevyhnutnosti konať dobro.

Sliné duše trpia istými chorobnými komplexami.

Veľká radosť z nás robí márnotratníkov, pretože zľahostajnieme ku všetkému ostatnému okrem toho, čo ju vyvolalo; ale zároveň nás zušľachťuje, lebo nás uspôsobuje, aby sme mali radi ľudí.

Novorodenec, obchodník a filozof sú rovnako vážni, ak je vážnosť len kvalitou pozornosti a nie jej objekt. Ale ak sa vážnosť myšlienky posudzuje viac dôstojnosťou objektu ako úsilím ducha, potom už všetci traja nemajú rovnakú vážnosť, aj keď sú rovnako vážni. Minule ma táto myšlienka potešila v spoločnosti významného muža.

Život nešťastných pracujúcich sa zúžil na boj proti smrti, na to, že strpia, že sa ocitli v utrpení.

Priemysel a obchod sú užitočnou formou egoizmu. Je to egoizmus, ktorý osoží ostatným; vzájomná výmena služieb medzi egoistami. Z toho vyplýva snaha po zušľachťovaní.

Človek hĺbavý a človek povrchný sú rovnako roztržití: jeden sa upína na to, na čo práve myslí, druhý sa neupriamuje na nič.

Čo je naivnosť? Jej podstata je dvojaká: má stránku estetickú a logickú. U detí sa prejavuje pôvabom nových schopností, u muža ju tvorí prirodzenosť, ktorá sa vymkla výchove.

Pri pomyslení na mrzké neduhy našej prirodzenosti ma poteší myšlienka, že hmota nemá v sebe nič nízke. Veci, ktoré nás odpudzujú, sa nám zapáčia, keď sa pretvoria v našom organizme. Odstráňte nervy, a nič nie je nechutné.

Ten istý čin môže diktovať šialenstvo alebo najvyžšia filozofia.

Milujte blížneho svojho ako seba samého, ale zbavte sa sebalásky. Dôsledok: nemilujete blížneho svojho. Milujte blížneho svojho, ako milujete seba, a nie tak, ako by ste mali milovať seba.

Sláva sa ochotnejšie priznáva mŕtvym ako živým; mŕtvi sú mimo konkurencie.

Génius prekračuje konvencie a vidí veci také, aké sú.

Nedôverujem vzletným mysliteľom; tým väčšmi si vážim mysliteľom hlbokých. Hlboká myšlienka je ťažšia ako myšlienka vzletná (Chateaubriand a Newton).

Listy z onoho sveta

02.12.2010

LIST LUCIA ANNAEA SENECU JUNIORA Z ONOHO SVETA JÚLIUSOVI NA TOMTO SVETE, V KTOROM BUDE REĆ AJ O JONATÁNKACH Milý Július, s nadšením som prijal správu od Ciceróna, že nás tu na Onom svete niekto udal a máš našu adresu. Prv či neskôr sa smrteľníci museli dozvedieť, kde vlastne sme, a je dobré, že si sa to dozvedel práve Ty, rodák od rieky Danibius. Európa je časť Vášho [...]

Nedajú si to vziať

01.12.2010

Nedajú si to vziať Raz večer sme s Lasicom hrali divadlo. Kým sme sa pred predstavením vzadu obliekali, spredu k pokladnici pristúpili dve ženičky z vidieka a pýtali si lístky na Lasicu a Satinského, lebo že nás poznajú, boli s nami spolu vo väzení v Dučanoch a májú nás radi. Pokladníčka im predala z rezervy posledné lístky a zdvihla domáci telefón: „Kedy ste boli [...]

Citáty a porekadlá

30.11.2010

„Vlády, které potlačují svobodu slova, neboť zjevované pravdy jsou pro ně nepohodlné, jednají jako děti, které zavírají oči, aby nebyly viděny.“ L.Börne „Kto nic nezakousil, málo ví, ale kdo mnoho cestoval, oplývá chytrostí.“ Starý zákon „Moudrý člověk může jít do každé země, neboť vlastí dobré duše je celý svět.“ [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 174
Celková čítanosť: 456178x
Priemerná čítanosť článkov: 2622x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy