Založ si blog

Čučoriedkam

Čučoriedky

Na pribúdajúcich rokoch je aj niečo pekné. Napríklad také čučoriedky, z roka na rok sú mladšie a krajšie. Tým sa samozrejme nijako nechcem dotknúť svojich rovesníčok, ale keď ste Vy boli vo veku čučoriedok, tak vtedy ešte čučoriedky ani neboli. Dokonca Vám poviem, že mnohé z Vás ste krásne doteraz. Ale tie dnešné, no to je nádhera. Štebocete si, chichúňate sa, občas roztomilo začervenáte, na ušiach slúchadlá, v ruke mobil a cupitáte si do a zo školy, ako by Vám patril celý svet.
A on Vám vlastne aj tak trochu patrí. Nejako sa prestávam báť budúcnosti vidiac našu mládež, ten starý frfľoš zo mňa vyprcháva. Pravda vidím aj druhú stránku mince, tie ubolené duše, že zo mňa modelka (moderátorka, speváčka) nebude, vidím aj to, že nemálo z Vás postáva pri cestách a prebýva v podozrivých objektoch.A zrazu začínam mať o Vás obavy, číha na Vás viac nebezpečenstiev ako na tie moje „exčučoriedky“. Valí sa to zo všetkých strán, z médií všetkého druhu. Hlúposť vystavená na obdiv, marketingové mašinérie často až urážajúco agresívne a primitívne, snáď ani neprejde päť minút, aby ste nedostali možnosť oblafnúť sa nejakým „pošli SMS a vyhraj“, dalo by sa ešte dlho, predlho pokračovať.
Teraz ozaj neviem, nakoľko ste voči tomu priam násiliu imúnne, vyrastáte v inom svete, nad svetom Vašich rodičov a starých rodičov sa už len pousmejete. Asi Vám o tom aj málo rozprávame, veru tak, chyba je najmä v nás. Robím si tak trochu výčitky, že som zo svojich predkov nevytiahol viac, asi som ich podcenil a mal iné starosti a záujmy.
Vlastne Vy ani nemusíte vedieť, kto bol objaviteľom čučoriedok. Budete sa oňom učiť v škole, ale to Vám asi nepovedia, že on bol vlastne predovšetkým také obrovské srdce a „vímadlo“. A ľudí bavil tak, že im to niečo dalo, čo je vzácnosť a o svojej mladosti a celej dobe v ktorej žil a tvoril podal lepšie svedectvo ako dvadsať historikov dohromady.
Vy ste vlastne boli krásne a mladé vždy, aj v keď Vás volali ináč, nemám poruke nič z antiky alebo starého Egypta, jeden nedávny citát však asi ako dôkaz bude stačiť:

Dievčatá:uvedomil som si, koľko pôvabu je v hanblivosti. Hanblivosť znásobuje rozkoš. Začervenanie sa, nevedomosť, to sú pôvaby cnosti;kto sa vie z nich tešiť, teší sa z cnosti v kráse. Je to najvyžšia slasť. (Sully Prudhomme, Intímny denník, Pondelok 6.októbra 1862)
_____________________________________________________________________

Listy z onoho sveta

02.12.2010

LIST LUCIA ANNAEA SENECU JUNIORA Z ONOHO SVETA JÚLIUSOVI NA TOMTO SVETE, V KTOROM BUDE REĆ AJ O JONATÁNKACH Milý Július, s nadšením som prijal správu od Ciceróna, že nás tu na Onom svete niekto udal a máš našu adresu. Prv či neskôr sa smrteľníci museli dozvedieť, kde vlastne sme, a je dobré, že si sa to dozvedel práve Ty, rodák od rieky Danibius. Európa je časť Vášho [...]

Nedajú si to vziať

01.12.2010

Nedajú si to vziať Raz večer sme s Lasicom hrali divadlo. Kým sme sa pred predstavením vzadu obliekali, spredu k pokladnici pristúpili dve ženičky z vidieka a pýtali si lístky na Lasicu a Satinského, lebo že nás poznajú, boli s nami spolu vo väzení v Dučanoch a májú nás radi. Pokladníčka im predala z rezervy posledné lístky a zdvihla domáci telefón: „Kedy ste boli [...]

Citáty a porekadlá

30.11.2010

„Vlády, které potlačují svobodu slova, neboť zjevované pravdy jsou pro ně nepohodlné, jednají jako děti, které zavírají oči, aby nebyly viděny.“ L.Börne „Kto nic nezakousil, málo ví, ale kdo mnoho cestoval, oplývá chytrostí.“ Starý zákon „Moudrý člověk může jít do každé země, neboť vlastí dobré duše je celý svět.“ [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 174
Celková čítanosť: 456283x
Priemerná čítanosť článkov: 2622x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy